Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Facebook dalším krokem ke globální demokracii?

Facebook včera oznámil chystanou novinku: Uživatelé si budou moci sami volit a navrhovat prostředí a pravidla. Přichází nová éra demokracie?

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, ve svém včerejším článku na Facebook-blogu oznamuje, že hlavním cílem Facebooku je „napomoci tomu, aby se svět stal otevřenějším a transparentnějším. Veříme, že pokud chceme svět vést tímto směrem, musíme jít příkladem a provozovat naši službu tímto způsobem.“

Zní to dobře. Po bližším přečtení dokumentů více-méně dávám tvůrcům dokumentů zelenou. Některé věci jsou sice trochu nejasné a kostrbaté, ovšem uživatelé se budou moci k oběma dokumentům vyjádřit až do 29. března 2009 a tím pádem některé návrhy změnit.

Hlavní změny oproti předchozím pravidlům jsou následující:

1. Využití Vašich soukromých informací Facebookem by mělo mít hranice.

V tomto bodě Facebook ustanovuje, že uživatel vlastní veškerý svůj obsah, Facebook jej nemůže používat navždy (jak tomu bylo doposud) a zdůrazňuje, že licenční ujednání o užívání Vašich informací končí v okamžiku, kdy zrušíte svůj účet. Dále taky zdůrazňují, že Facebook bude moci využívat obsah uživatele pouze za podmínek přednastavených uživatelem.

2. Facebook nabízí uživatelům podílet se “demokraticky” na procesu změn v tzv. Town Hall (Radnice), kde uživatel bude mít možnost vyjádřit se k chystaným změnám a v některých případech i volit.
Takže, Facebook se začíná chovat více demokraticky a uživatelům dává možnost podílet se na chodu a struktuře. Ale proč?

Podle mě je odpověď jednoduchá: Protože musí. 175 milionů lidí je obrovská masa; počet uživatelů  navíc roste exponenciálně. Dále, většina uživatelů pochází z USA a z Evropy, kde demokracie má silné kořeny. Někde sice trošku slabší (že ano, Česká Republiko), ovšem Facebook používají stejně většinou mladí lidé (ať už věkem či duchem), kteří kladou velký důraz na osobní svobodu. Proto si Facebook nemůže dovolit svého uživatele masírovat reklamou a „prodávat jej na trhu“, alespoň tedy ne příliš často a příliš okatě. Důkazem tohoto tvrzení je např. fakt, že Facebook, přestože už vloni přesáhl práh sta milionů uživatelů, vydělal pouze 280 milionů. Což by v podstatě znamenalo, že z každého uživatele mu přišel zisk něco okolo tří dolarů. Na druhou stranu Microsoft koupil v roce 2007 1,6% Facebooku za 240 milionů dolarů, což poukazuje na silnou důvěru v lepší zítřky Facebooku. A podle mého názoru opodstatněné.

Dále se domnívám, že důvodem, proč Zuckerberg a jeho tým vyčkávají s plošným využitím reklamy a služeb na Facebooku, je dle jistých vyjádření zejména cíl dostat nejdříve „na palubu“ co nejvíce lidí. Pokud by už dnes byl uživatel Facebooku zahlcen reklamou či nabídkou placených služeb, mohlo by se stát, že by se lidé pomalu od Facebooku odvrátili k jiné podobné aplikaci, která by reklamou zahlcena nebyla. Jistě, jde o rozvážný marketingový tah, který jistě Zuckerbergovi a jeho týmu v budoucnu přinese nesmírné bohatství. Ovšem nesmíme zapomínat na to, že jakákoliv masová interaktivní platforma složená z reálných uživatelů dříve či později musí dospět k demokratizaci, což nyní Facebook potvrzuje.

Někteří by mohli namítat (a média takové námitky často vznášejí), že informace uložené na Facebooku mohou být zneužity proti uživateli. Taková situace je možná. Představte si například, že je rok 2025, Vám je 35 let a ucházíte se o místo šéfa protidrogové jednotky policie. Projdete všemi pohovory, složíte veškěré zkoušky a jako poslední test podstoupíte tzv. deep-Facebook-check. Robot prolustruje vaši veškěrou aktivitu na Faceboku od doby, kdy jste si založil účet v roce 2006. Test je hotový za pět sekund a už se tiskne „Souhrn výsledků“. V letech 2007 až 2011 (to Vám bylo 17-21 let) jste v komentářích, zprávách a status-updatech 16x použil slovo „tráva“, 32x „na sračky“, 46x „zhulený“, 65x jste se zmínil o alkoholu a použil dohromady 275 vulgárních výrazů. Z Vašich přátel, kteých v té době bylo něco okolo tří set, použilo slovo „tráva“ 212, což je více než dvě třetiny, výraz „zhulený“ pak téměř polovina. O alkoholu pak téměř všichni mluvili alespoň desetkrát.

Úředník si prohlíží Vaše záznamy, mne si knírek a potichonku mručí: „Hmmm, ehhmmm, hmmm.“ Z ulice doléhá hluk ecomobilů a elektrobusů. „Jak tak na to koukám, pane Millane, v mládí jste si rád vyhodil z kopýtka, nemýlím-li se? Budu Vás muset poslat na dodatečnou intracelulární DNA-kontrolu!“

(Postava z příběhu je samozřejmě smyšlená.)

Jistě, i já mám rád konspirační teorie. Je sice možné, že informace uložené na Facebooku mohou být jednou zneužity, ovšem zároveň je také svobodnou volbou každého člověka informace o sobě zveřejnit.

Pojďme se teď zamyslet o něco střízlivěji. Internet je obrovské masmédium, které je stále více interaktivní, tj. uživatel má stále větší možnost definovat obsah a funkci internetu (vlastně to začalo blogem). Tím se však uživatel stává spolutvůrcem internetu a jeho obsahu a tudíž by v ideálním případě měl nést i vyplývající práva a zodpovědnost. A o to se Facebook právě nyní snaží. Jsem velmi zvědav, co se z něj do budoucna vyklube. Zuckerberg má v úmyslu udělat z Facebooku universální komunikační platformu budoucnosti. K tomu ovšem bude muset počítat s tím, že uživatelům nic násilím nevnutí. Čím více uživatelů bude, tím větší budou mít moc nad aplikací.

Podaří se tvůrcům Facebooku udržet balanc mezi ekonomickou udržitelností a uživatelskou atraktovitou? A pokud ano, do jaké míry bude mít Facebook vliv na světové veřejné mínění? Napadají vás nějaké další výhody či nebezpečí Facebooku?

Autor: Milan Brlík | pátek 27.2.2009 9:47 | karma článku: 12,65 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

Drobil je prvním českým ministrem životního prostředí, který o sobě otevřeně prohlašuje, že dýchá za český průmysl. Dnes se znovu zapsal do dějin jako ambiciózní straník, který patrně shromažďuje pro svou stranu peníze skrze fondy svého ministerstva. Přestože média Drobila v jeho kauze vydatně dusí, jednu důležitou věc zapomínají: Drobil je pouhou špičkou ledovce a v podstatě jen kopíruje zažité praktiky své domovské strany.

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

ČSSD se dnes vytasila s celkem rozumně znějícím předvolebním plánem jak zamezit asociálním živlům, aby většinu své podpory utratili za alkohol, cigarety a drogy. Zapomeňme teď na chvíli na skutečnost, že jde o jeden z posledních zoufalých pokusů urvat hlasy voličů pravici, která podle iDnes s nápadem přišla dříve. Podívejme se raději na technický aspekt věci.

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Prosba o pomoc

Spousta lidí dnes mluví o pravici a levici, což není vůbec překvapivé. Levice a pravice formovaly dějiny až do nedávné minulosti. Zřejmě poslední smysluplný záchvěv napětí mezi levicovým a pravicovým politickým proudem jsme měli šanci zaznamenat v osmdesátých letech. Na jejich úsvitu ukončil Reagan a Thatcherová nadvládu centralizovaných, vládou silně kontrolovaných ekonomik v USA a zejména pak ve Velké Británii. Konec osmdesátých let pak spatřil kolaps komunistických paskvilů v bývalém Východním bloku.

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

„Co Čech, to muzikant,“ praví známé přísloví. Vzhledem k tomu, co se dnes u nás děje v rámci „diskuze“ okolo klimatických změn, by se také dalo říct: „CO ČECH, KLIMATOLOG“.

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Média

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

Jak už to v politice často chodí, když někdo někde vládne příliš dlouho, nedělá to dobrotu. Do takové situace se v poledních měsících a letech začala dostávat pražská ODSka. Kolem Béma, Jančíka a dalších exotů se začali stahovat zlí lidé, kteří se snaží využít jejich pozice k vlastnímu obohacení. Pod známým českým heslem „Nechci slevu zadarmo!“ milým radním chystají spousty sladkých nabídek, kterým se velice těžce odolává. Pavel a jeho kolegové z pražské ODSky se zřejmě tak zamotali do lepkavých sítí penězovodů, že ztratili pojem o realitě a snad si ani nevšimli, že se nad nimi stahují černé mraky.

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.