Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Euronymos

16. 2. 2010 3:08
.

Problém je v tom, že jsou u mě klimatologové lidé, kterým se již nedá věřit ani nos mezi očima.

0 0
možnosti
S

snaduzdost

12. 2. 2010 20:59
Co Čech, to klimatolog

Bravo, kdo není oteplovač? Už to těm čecháčkům vpravili do mozků jak ti jezuiti.

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 2. 2010 18:06
Problém je ve slově konsenzus

Tento termín se používá především ve společenských vědách, filozofii, sociologii, snad ekonomice, kde neexistují žádné vědecké důkazy ani pozorování co by potvrdily správnost výpočtů, modelů a hypotéz. Prostě se skupina odborníků dohodne, nebo odhlasuje na společném názoru (a přehlasuje, podplatí, přepere, exkomunikuje, upálí, ty s jiným  názorem) . Tomu se říká konsenzus.

Je jasné, že v reálné vědě má konsenzus tím menší význam, čím přesnějších a hmatatelnějších výsledků chceme ve vědě dosáhnout. vědci se nemůžou v konsenzu dohodnout, že voda mrzne při sto stupních, ani že když venku mrzne až praští, tak se vlastně otepluje. Pokud tomu tak je, věda ztrácí svůj smysl

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

12. 2. 2010 19:28
Re: Problém je ve slově konsenzus

Přestože jste uvedl poněkud nereálný a extremní příklad, tak s vámi v principu souhlasím. Jen bych doplnil, že ke slovu konsenzus jako "stanovení problému" patří jako řešení slovo "koncept", tedy řešení ne podle konkrétních kritérií, nýbrž podle obecného rámce. Rámec je pak tím konkrétnější, čím je jsou konkrétnější data vedoucí ke konsenzu. A to se mimo jiné děje jak v současné klimatologii a řešení otázky GO, tak třeba i v ekonomii a globální ekonomické krizi.

0 0
možnosti
RR

rezjir

12. 2. 2010 17:19
Problém s těmi zfalšovanými daty

spíše ale naznačuje, že ta situace je ještě vážnější než se zdá. Rovnoměrné zvýšení o 3 sutpně je méně významné ne zvýšení teploty o dva stupně v tzv. tepelných ostrovech (tedy způsobené lidskou činnost) a globálním ochlazením v ostátních člověkem neobývaných lokalitách třeba o stupěn, protože se takto zvyšuje stupeň nerovnováhy a intenzita proudění vzdušných a vodních mas musí nutně také narůst.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

12. 2. 2010 19:24
Re: Problém s těmi zfalšovanými daty

Nejde o rovnoměrné zvýšení teploty, ale o zvýšení průměrné globální teploty. Pokud se ovšem globální průměrná teplota zvýší, počáasí bude více "nerovnoměrné", čili extrémní. Sucha, záplavy, tuhé zimy, teplé zimy, atd. Celkově bude ale trend extremity počasí směřovat spíše k vyšším teplotám. Asi chápu, co máte na mysli, ale s člověkem obývanými oblastnmi to má společného jen to, že tyto extrémy se budou častěji projevovat v doposud klidných středních čířkách, kde se nachází většina "západní" civilizace.

0 0
možnosti
SH-STJ

sir Humphrey - stálý tajemník JV

12. 2. 2010 17:02
lidi jsou hold prevíti - používaj vlastní hlavu

:-P

0 0
možnosti
MM

Pravoslav

12. 2. 2010 16:48
Oponentura

Ve vedeckem svete je nutna oponentura v pripade oteplovani zadna nikdy nebyla.Horsi je setrvacnost ktera bude stat EU miliardy.Oteplovaci pribeh pomalu konci stejne jako praseci chripka.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

12. 2. 2010 16:51
Re: Oponentura

"žádná nikdy nebyla" ... má na něco takového vůbec cenu odpovídat? Máte tušení, co je to peer-review?

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

12. 2. 2010 16:39
olejovy magnat

je mizerny preklad z anglictiny.

A spis nez zlocinne dilo magnatovo ty maily propasoval ven nekdo zevnitr, nekdo kdo se na to uz nemohl koukat. Na rusky server je dal ze stejnych duvodu jako to delaji hackeri - temer nulove riziko odhaleni, kvuli vseobecnemu bordelu.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

12. 2. 2010 16:48
Re: olejovy magnat

Olejový magnát je jen metafora, která mě napadla až při psaní. Taky bych řekl, že je možné, že to někdo propašoval zevnitř. Já bych to asi udělal taky, jelikož takové chování opravdu škodí vědě - teď se na celou klimatologii lidi dívají přes prsty kvůli několika málo idiotům, co si hráli s čísly.

0 0
možnosti
M

MORAK

12. 2. 2010 16:28
Normální lidé mají víc rozumu než tzv. "klimatologové"

Oteplovací alarmisté jsou  dnes oprávněně většině lidí u nás pro smích. Plácat bez zodpovědnosti  věštby , co bude za padesát, za sto let, to opravdu umí každý blb.   Proč  se měnilo kolikrát  klima v minulosti - ani to neumějí  objasnit.  Chtějí si za každou cenu udržet pozornost a přísun peněz, navíc jsou na ně nabaleni další "eko- byznysmani".  Jedná se o stamiliardy dolarů, to už za to stojí lhát   a  strašit, ne ? [>-]

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

12. 2. 2010 16:31
Re: Normální lidé mají víc rozumu než tzv. "klimatologové"

Záleží na tom, koho považujete za "oteplovacího alarmistu". Jestli za ně považujete média, tak prosím.

0 0
možnosti
JC

JaroslavChudacek

12. 2. 2010 15:54
Děkuji,

zajímavý článek.

0 0
možnosti
K

K-D

12. 2. 2010 15:48
Na odkaz na Metelkovu práci

by měli kliknout všichni. V podstatě ukazuje celý problém - nastavení srovnávací teploty na malou dobu ledovou, pak metodiku - výsledky získané různými metodami se průměrují, aby se dosáhlo souladu se skutečností. Poslední, kdo u nás vystoupil proti šílení s oteplováním byl V. Cílek, ředitel Geologického ústavu. Tedy geolog, který zná minulost Země.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.