Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K-D

27. 10. 2009 16:56
Od oteplovače k realistovi?

SO2 je schopen způsobit ochlazení, to, co známe z historie, jsou celkem nepatrné ukázky. Země jako planeta funguje jako termostat, už to 30% zvýšení záření Slunce během její existence zvládla docela slušně. Přitom klimatické změny mohou probíhat dost rychle - Sahara snad vznikla během jedné generace. Asi nejrozumnější přístup je prostudovat všechny možnosti. Nejspíše se ukáže, že celé GO je lidem prospěšné a celý humbuk tiše skončí.

0 0
možnosti

Milan Brlík

19. 11. 2009 15:27
Re: Od oteplovače k realistovi?

Já jsem byl přece vždycky realista :-). Pořád nesohlasím s tím, že by planeta mohla dobře zvládnout 5ti stupňové oteplení za 200 let (20. a 21. století), jak předpovídá IPCC. Spíš mi celkem nejde do hlavy, proč se tak málo mluví o geoengineeringu a taky o tom, jak jsou modely IPCC nedokonalé. Když mluví Gordon Brown nebo Obama, tak má člověk pocit, že brzo přijde konec světa. A přitom tu jsou řešení, které jsou levné a rychlé. Jen je potřeba je náležitě odzkoušet. Pokud budou předpovědi IPCC správné, tak máme zhruba 30 let čas na experimenty s SO2. A přestože by takové experimenty ve srovnání s výzkumem GO nebyly příliš nákladné, kdo je zafinancuje? Člověk by si řekl, že možná GAZPROM nebo Shell a BP ... jenže ti se už vidí v byznysu s alternativními palivy, jelikož pomalu dochází ropa. No jo, ... a vsadím se o co chcete, že v Kodani se o tomhle mluvit nebude ... 

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 10. 2009 19:00
Re: Milane - první výsledky vašeho spasitelského inženýringu

ach jo ...

0 0
možnosti

Sir Humphrey

24. 10. 2009 10:21
Milane ahoj

Ty teda myslíš, že už nikdy nikdá žádná sopka nevybuchne?

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 10. 2009 11:25
Re: Milane ahoj

Proč by neměla vybuchnout žádná sopka? Akorát by bylo asi naivní předpokládat, že - pokud se opravdu oteplí - budou sopky vybuchovat v pravidelných intervalech v přesně takové intenzitě, jaká bude třeba na ochlazení ;-D (tohle není můj vtip - to mám z té knížky). No každopádně se můžeme možná těšit na výbuch Yellowstonu - to by bylo pořádné maso. Někteří říkají, že by to dokonce mohlo nastartovat dobu ledovou (čemuž moc nevěřím, ale určitě to bude i tak pěkná pecka) :-)

0 0
možnosti

K-D

24. 10. 2009 9:50
Jenomže

kdo rozhoduje, jaké je správné klima? Kolik má být v atmosféře CO2? Jaká je skutečně hladina oceánů? Je oteplení výhodné nebo škodlivé?

---- Je více způsobů,jak planetu ochladit, SO2 je jedna z těch reálnějších. Náklady by však byly asi podstatně vyšší, než uvádí autor. Změny v atmosféře by zůstaly v mezích toho, co se do atmosféry dostalo vícekrát bez lidských zásahů.

0 0
možnosti

Sir Humphrey

24. 10. 2009 10:22
Re: Jenomže

Gore :-)

0 0
možnosti

leo5

24. 10. 2009 0:06
Ke všem reakcím

Já jsem proti vám vědecké pako,ale intuitivně se mi zdá,že je to vše jen vyhánění čerta ďáblem.Každý zásah má mnohostranné účinky s řetězovou reakcí s nepředvídatelnými účinky.Asi by nám spíš prospělo přemýšlet jak se do řádu přírody vřadit,než ho ovládat,protože se prostě ovládat nedá.Planeta je tisícerými vazbami propojena s celým vesmírem.Není to žádná izolovaná buňka.Dokud se nezmění současná sobecky na momentální prospěch nasměrovaná mentalita většiny lidí,což se zřejmě asi nezmění,vývoj bude zřejmě pokračovat podle apokalyptického scénáře.K tomu ještě přistupuje náš pasivní přístup a klidné nechání se ovládat od politických žvanilů a vědeckých fach-idiotů.Podle mého povrchního pozorování historie se mi zdá,že když se matička země chtěla zbavit přemnožených parazitů,úder přišel vždycky z naprosto neočekávaného směru.

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 10. 2009 0:39
Re: Ke všem reakcím

Tušíte naprosto správně! Ano, je to vyhánění čerta ďáblem. A ano, je to všechno o lidském sobectví, hlouposti, konzumu a ... zkrátka, přesně tak jak říkáte. Pokud však v Praze začnou zrát citrony, Španělsko se promění v poušť, na Pradědu se zavřou vleky a k moři budeme jezdit do Maďarska --- budeme muset prostě NĚCO udělat. Samozřejmě přeháním - tohle se nejspíš nikdy nestane. Je však dobré vědět, že zde existuje levné a rychlé krizové řešení. Nejlepší by však samozřejmě bylo takovému scénáři předejít rozumným udržitelným rozvojem.

0 0
možnosti

Pucmeloud007

23. 10. 2009 20:07
Hmmmm

tak snad abychom rozverne placani pana Brlika uvedli zpet do roealneho sveta

http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/10/why-levitt-and-dubner-like-geo-engineering-and-why-they-are-wrong/

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.