Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

gesslish

17. 6. 2009 16:08
souhlas, ale jen částečně

Ve spoustě věcí máte pravdu, ale s čím tak úplně nesouhlasím, je měřítko kvality školy podle toho, jestli je na venkově, nebo ve městech.

Učím na vesnici, 20 km od Brna, a vím, že tu jsou vynikající učitelé, a taky vím, že je tu pár takových, kteří to dělají ani nevím proč, ale rozhodně ne proto, že by je to bavilo nebo že by na to měli předpoklady. A podobné je to na každé škole nezávisle na její lokalizaci. Možná bych naopak spekuloval nad tím, že do městské školy se kvalitní učitel už vůbec nepohrne kvůli tomu, že plat tam má stejný jako na škole vesnické, ale náklady na život ve městě jsou vyšší než na venkově.

A s těmi rodiči je to taky složitější, a taky to souvisí s osobností učitele. Já se pětku dát nebojím, k rodičům jsem upřímný někdy až moc, a za 7 let jsem neměl větší problém. Samozřejmě si tady nechci "honit triko", jen chci poukázat na to, že dnešní doba prostě klade na učitele vyšší nároky, a to jak při výuce, tak při kontaktu s veřejností.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

17. 6. 2009 16:54
Re: souhlas, ale jen částečně

Jojo, máte pravdu. Ono je těžké vtěstnat všechna hlediska do jednoho krátkého článku. Ovšem je pravdou, že statisticky jsou na tom vesnické školy jistě hůř. Jsou tam další faktory, které to ovlivňují a navíc - každá škola je jiná, každý učitel, každý rodič a každý žák je jiný ... což ovšem nemění nic na faktu že je tu určitý trend, který by se neměl nechat ležet ladem ...

0 0
možnosti
JC

Jarcho

16. 6. 2009 13:42
Průšvih vesnice není školství.

Průšvih vesnice je personální devastace. V 60. a 70. letech prodělaly české vesnice masivní odliv mozků do měst a na venkově zůstali jen ti, co se ve městě nedokázali uchytit. A proto to na vesnicích I VE VESNICKÝCH ŠKOLÁCH vypadá tak, jak to vypadá: samý hlupák a hlupaňa.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

16. 6. 2009 14:02
Re: Průšvih vesnice není školství.

Kdyby měl člověk popsat všechny vlivy, které ovlivňují život na vesnici a ve městech, nevystačil by si ani s tlustou knížkou. Já jsem si vybral jeden aspekt. Jinak ale máte samozřejmě pravdu.

0 0
možnosti
F

flavy

16. 6. 2009 10:25
Ve státních maturitách to nebude…

Jsem přesvědčen, že vzdělání dítěte se odvíjí od zájmu rodičů o jeho vzdělání. Rozdíl mezi rodiči ve městech a obcích nevidím. Co se materiálního zázemí školy týče a kvalitě učitelského týmu a kvalitě spolužáků, to vše lze měnit. Přihlásíte dítě jinam. Rozdíl mezi školou v obci a ve městě je zřejmý. Dle mého názoru je to způsobeno tím, že ČR má asi 6300 obcí. Hustota obcí je několikanásobná oproti jiným státům Evropy. Máme obce s 12-ti trvale žijícími obyvateli. Udržujte v takové obci školu:).

Žádný vztah mezi státními maturitami a zájmem rodičů o vzdělání jejich dítěte nevidím.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

16. 6. 2009 10:58
Re: Ve státních maturitách to nebude…

o tom jsem taky nepsal.

0 0
možnosti
H

Hufner

16. 6. 2009 10:23
Stačí jeden...

 ...jediný blbec z problémové rodiny ve třídě - a je po vyučování;-(

0 0
možnosti
OU

16. 6. 2009 17:25
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

16. 6. 2009 10:09
Průměrný plat ve Francii je 1500 eur

0 0
možnosti
MP

mildapr

16. 6. 2009 10:00
Také se domnívám,

že systém našeho školství není v pořádku. Ale k článku mám výhrady. Devět let jsem navštěvoval "rodičáky" svých dětí a nesetkal jsem se s tím, že by se rodičům nelíbili známky nebo chování jejich ratolestí a nějak o nich diskutovali s učitelkou. Pravda, rodiče některých "delikventů" jsem tam nikdy neviděl, ale to byli jednotlivci a s tím asi nikdo nic nenadělá za žádných okolností. S těmi platy je to také pravda jen částečně. Učitelé samozřejmě nepatří mezi nevíce honorované profese, ale úplně tragické to není a mají poměrně hodně volna. Co naopak tragické je, je systém výuky. Nesmyslné učení se nazpaměť faktů, které si každý může snadno vyhledat, namísto toho, aby se děti naučili samostatnosti a tvůrčímu přístupu. Další věc je slabá úroveň výuky jazyků, většinou způsobená tím, že neexistuje jednotný systém a tak se děti mnohdy učí stále znova z nových učebnic. A co je nejhorší - schopnost a možnost udržet ve třídě kázeň. Jednak si myslím, že je chyba už v nastavení systému

0 0
možnosti
MP

mildapr

16. 6. 2009 10:03
Re: Také se domnívám,

jednak v tom, že učitelé nejsou vůbec připraveni na to, s jakými dětmi pracují. Takže vcelku to vypadá asi tak: škola se tváří, že děti něco naučí a my (rodiče) se tváříme, že je to v pořádku.

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

16. 6. 2009 9:36
Genocida inteligence pokračuje

Stále platí :"Já jsem valcíř,kdo je víc".Prestiž učitelů je nulová,platy mizerné.

Přestal jsem kdysi chodit na třídní schůzky,když jsem viděl jak nevzdělaní

primitivové z řad rodičů napadali velmi schopnou učitelku/před důchodem/

Kdyby se tak těm primitivům choval mistr ve fabrice,tak ho budou žalovat.

Lékaři jsou na tom stejně,komunisté praktikům vzali vybavení ordinace a proklausuvská verbéž na MZ

0 0
možnosti
OF

Dezo-Conka

16. 6. 2009 9:36
Re: Genocida inteligence pokračuje

není schopna dnešním praktikům zajistit solidní

pracovní podmínky ani vybavení ordinací.Národ úspěšně likviduje vlastní inteligenci..Zloději ani tuneláři nevadí.Lumpenproletariát likviduje lékaře,učitele

..a rád by i Romy,vše pod laskavým dohledem soudruha PružínskéhoRv

0 0
možnosti
D

dedko

16. 6. 2009 9:24
Školství !

 První potíž je v rodině, v rodičích samotných !Druhá potíž je v přílišné liberalizaci školství, každý si dělá co chce !Třetí potíž je v mezilidských vstazích, které se v posledních 20 letech značně zhoršily !Čtvrtá potíž je v tom, že nemáme přirozené autority.  Mládež tedy nemá positivní vzory ! Stáří je k smíchu ! Ke zvířatům je prokazovaná bezcitnost. Hlavním krédem života  jsou peníze.Neúcta k životu a zdraví. To vše má i ve školství a na školství negativní vliv. Je to choroba společnosti !:-)

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

16. 6. 2009 10:52
Re: Školství !

konzumní způsob života ...

0 0
možnosti
JN

mahdi

16. 6. 2009 7:43
Statni maturita

Pro autora: http://www.novamaturita.cz

Ja si nektere ty zkusebni testy prosel. Cely ten system otazek se mi libil, obtiznost byla tak akorat a na tesy je opravdu dost casu. Pokud by byly statni maturity v tomto duchu, tak s nimi nemam problem.

0 0
možnosti
MB

Milan Brlík

16. 6. 2009 10:51
Re: Statni maturita

ok, díky

0 0
možnosti
HP

huh

16. 6. 2009 4:53
Peníze ve školství

Když si nebudu muset přivydělávat vedlejškami, budu se moci více věnovat přípravě, dovzdělávání... Když nemá mladý člověk jak si pořídit základní poteby, nepříklad bydlení, tak hledá štěstí jinde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.