Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šest dní v Praze v době krize

Šestidenní dovolená v Praze a nepostřehnutelné postřehy.

Tak jsem se zase po nějaké době vydal na pár dní do České Republiky, tentokrát do Prahy. Praha se neuvěřitelně mění. Z Anděla je konzumní centrum západního břehu Vltavy. Buduje se, staví se a Praha vzkvétá. Všude je plno turistů, plno cizinců. Praha nám zkosmopolitněla. Dokonce už i naše první polistopadová menšina začíná mluvit česky: „Kcete na to tatarku nebo kešup? Čicet dva korun.“

I Češi v Praze jsou, řekl bych, o něco příjemnější. Zhruba po třech dnech jsem se už v restauraci nebál navrhnout, jak bych chtěl svůj steak propečený. Ještě před několika lety bych si něco podobného nedovolil; při pohledu na blížícího se číšníka mi srdce skákalo v krku, potichu jsem šeptal svou objednávku do stolu a za každým slovem jsem od číšníka čekal pohlavek. A objednat si k pití něco jiného než pivo? „Je to kacíř, upalte ho!“ hulákal číšník a s nasupeným výrazem mi přinesl můj nealko-drink. Ovšem dnes? Kdepak! Klidně si můžete dát brusinkový džus smíchaný s pomerančovým do půllitru. Číšník ani necekne. V jedné restauraci na Vinohradech jsem si dokonce dovolil objednat steak medium-rare! Rozplýval se na jazyku jako cukrová vata. Pohádka.

Pohádka jako z knížky, kterou mi předčítala babička za dob hroutícího se komunismu. A jako každá pohádka je i tato Pražská výstižnou parafrází na skutečnou podstatu věcí a nese v sobě určité morální ponaučení. Jak je možné, že se najednou máme tak dobře? A nesouvisí to nějak s tou hospodářskou krizí?

Už jsme v Evropě?

Dnes se máme mnohem lépe než před pouhými deseti lety. Pokud se HDP na osobu dá považovat za měřítko blahobytu, žijeme si dnes na vyšší noze než portugalci a na malinko nižší noze než řekové. HDP na osobu v Praze je o dvě třetiny vyšší než průměr HDP Evropské unie. Jistě, pražané si vegetí pohodlněji než zbytek republiky, ovšem ani ten z valné většiny nestrádá. Proč tedy tolik pláčeme a do budoucna hledíme se strachem? Proč nám ten steak v puse tolik hořkne při slově „krize“?

Celý západní svět se poslední dobou jaksi změnil. Jak píše Štěpán Binko ve svém posledním článku, zlenivěli jsme a naučili jsme se žít na dluh. Stále více věcí měříme jejich finanční hodnotou, čehož si všimly banky a umožnily nám prožívat náš život více naplno - utrácet více peněz, stavět větší domy, jezdit lepšími auty a v restauraci si objednat steak medium-rare beze strachu. Jaktože si toho nevšiml stát? A kdo je vlastně ten stát? Nejsme Stát náhodou My?

Zlenivěli jsme a s námi i stát. Přestali jsme se ptát. Nestaráme se o to, co nám umožnilo náš rostoucí blahobyt. Nestaráme se o základní principy demokracie. Nezajímá nás, odkud se peníze berou. Kdo z nás vůbec ví, co jsou vlastně peníze? Co vyjadřují? Kdo je „tiskne“, kdo vytváří ty miliony spotřebitelských účtů? Kdo bohatne na naší nevědomosti? A proč?

Demokracie

Obecně se má za to, že žijeme v demokratickém systému. Jednou za čtyři roky jdeme k celostátním volbám, jednou za čas máme možnost zvolit pár hejsků do europarlamentu či do krajských zastupitelstev. Žijeme v domění, že tím cosi měníme, že určujeme chod státu a Evropy. Naivně věříme, že měníme svět. Opravdu?

Kdo z nás má možnost ovlivnit rozhodování banky? Kdo z nás má za ty čtyři roky mezi volbami možnost rozhodnout, kolik spotřebitelských účtů banka otevře? Kdo z nás má vůbec takovou možnost u volební urny? Kdo z nás má možnost ovlivnit například výstavbu onoho obchodního centra na Andělu? Kdo z pražanů vůbec tuší, co se chystá s jeho milovaným Prokopákem a Dalejským údolím? Kdo z pražanů tuší, že zde má možná proběhnout výstavba až padesáti tisíc bytových jednotek? Kdo z vás se ptá, jaký vliv bude mít zástavba Prokopáku na životní prostředí v Praze? Kdo z vás se ptá, kdo bude výstavbu financovat a kdo na ní zbohatne? A kdo z Vás s tím hodlá něco dělat?

Ona totiž ta demokracie nekončí u voleb. Stejně jako máme zodpovědnost za svou peněženku, za svou práci, vzdělání a blahobyt, měli bychom také cítit zodpovědnost za to, co se děje „tam nahoře“ a kolem nás. Ať už máme na mysli banky, vlády či Prokopák. Zlenivěli jsme a přestali jsme se ptát, čímž jsme se sami zřekli práva na demokratické rozhodování.

Krize

Budoucnost bych přesto neviděl tolik černě, ačkoliv jsme jako civilizace šlápli poněkud vedle. Svět se nyní vzpamatovává z dlouhého běhu na kyslíkový dluh a popadá ztracený dech. Zastavil se přehodnocuje. Ne nadarmo se nynějšímu stavu říká „credit-crunch“, neboli „krize důvěry" v přeneseném významu. Ztratili jsme důvěru v budoucnost, ztratili jsme důvěru v banky a banky ztratily důvěru v nás. Ztratili jsme důvěru ve vlády, státní aparát. Ztratili jsme důvěru sami v sebe. A ne bezdůvodně. S otevřenou pusou pozorujeme tu obrovskou mašinerii finančních, developerských a státních monopolů, které stále více určují náš život a které nás díky našemu nezájmu uvrhly do dnešní krize.

Co s tím?

Musíme jednat. Musíme změnit naše postoje, naše pohodlné návyky a náš celkový pohled na svět. Musíme si znovu uvědomit a připomenout, že svět je náš. Že svět nekončí na hranici našeho pozemku. Musíme si uvědomit, že máme zodpovědnost, které se čím dál více dobrovolně zříkáme.

Musíme se ptát, kam se poděl ten kus ztracené demokracie a střízlivě zhodnotit naše životy a role. Měli bychom se mít na pozoru před dalšími experimenty vlád, bank a developerů. Měli bychom podrobně zkoumat programy politických stran, které nám v současné atmosféře strachu nabízí nebezpečná řešení ve formě třicetikorunových lízátek. Měli bychom se mít na pozoru před těmi, kteří říkají, že všechno je v pořádku. Musíme se více podílet na chodu našeho světa, musíme využívat našeho práva na demokratické rozhodování.

Kdo z vás by například povolil státu půjčovat si peníze v době několikaprocentního růstu? Kdo z vás by chtěl mít z Prokopáku další sídliště, které zastaví provětrávání téměř celého centra Prahy? Kdo z vás by bankám povolil vydávat miliony kreditních karet? A kdo z vás se někdy ptal, jakými prostředky můžete jako občan těmto šílenostem zabránit?

Žijeme v demokratickém systému a tudíž máme možnost rozhodovat o chodu věcí. Jen jich nevyužíváme. Jsme totiž líní. Výměnou za kreditku na sobě necháváme parazitovat nadnárodní banky a korporace. S úsměvem a hubou plnou medium-rare steaku nechápeme, že si za krizi můžeme vlastně sami.

Autor: Milan Brlík | středa 11.3.2009 15:35 | karma článku: 23,14 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

Drobil je prvním českým ministrem životního prostředí, který o sobě otevřeně prohlašuje, že dýchá za český průmysl. Dnes se znovu zapsal do dějin jako ambiciózní straník, který patrně shromažďuje pro svou stranu peníze skrze fondy svého ministerstva. Přestože média Drobila v jeho kauze vydatně dusí, jednu důležitou věc zapomínají: Drobil je pouhou špičkou ledovce a v podstatě jen kopíruje zažité praktiky své domovské strany.

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

ČSSD se dnes vytasila s celkem rozumně znějícím předvolebním plánem jak zamezit asociálním živlům, aby většinu své podpory utratili za alkohol, cigarety a drogy. Zapomeňme teď na chvíli na skutečnost, že jde o jeden z posledních zoufalých pokusů urvat hlasy voličů pravici, která podle iDnes s nápadem přišla dříve. Podívejme se raději na technický aspekt věci.

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Prosba o pomoc

Spousta lidí dnes mluví o pravici a levici, což není vůbec překvapivé. Levice a pravice formovaly dějiny až do nedávné minulosti. Zřejmě poslední smysluplný záchvěv napětí mezi levicovým a pravicovým politickým proudem jsme měli šanci zaznamenat v osmdesátých letech. Na jejich úsvitu ukončil Reagan a Thatcherová nadvládu centralizovaných, vládou silně kontrolovaných ekonomik v USA a zejména pak ve Velké Británii. Konec osmdesátých let pak spatřil kolaps komunistických paskvilů v bývalém Východním bloku.

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

„Co Čech, to muzikant,“ praví známé přísloví. Vzhledem k tomu, co se dnes u nás děje v rámci „diskuze“ okolo klimatických změn, by se také dalo říct: „CO ČECH, KLIMATOLOG“.

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Média

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

Jak už to v politice často chodí, když někdo někde vládne příliš dlouho, nedělá to dobrotu. Do takové situace se v poledních měsících a letech začala dostávat pražská ODSka. Kolem Béma, Jančíka a dalších exotů se začali stahovat zlí lidé, kteří se snaží využít jejich pozice k vlastnímu obohacení. Pod známým českým heslem „Nechci slevu zadarmo!“ milým radním chystají spousty sladkých nabídek, kterým se velice těžce odolává. Pavel a jeho kolegové z pražské ODSky se zřejmě tak zamotali do lepkavých sítí penězovodů, že ztratili pojem o realitě a snad si ani nevšimli, že se nad nimi stahují černé mraky.

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Friťáky z Rakouska a 17. listopad na Trafalgar Square

Pamatuju si, jak naši brečeli u televize a pak byli strašně veselí (a možná i opilí). Pořád mi říkali, že odteď už bude všecko dobré a objímali mě. Bylo mi šest let. Radoval jsem se s nimi, protože jsem už nemusel mít strach ze zlých komunistů. Tehdy jsem se totiž domníval, že komunisti jsou pánové v modrých přilbách a bílých uniformách, kteří se schovávají někde venku v křoví a mlátí lidi černými obušky.

16.11.2009 v 20:55 | Karma: 33,64 | Přečteno: 4432x | Diskuse| Ostatní

Milan Brlík

Globální oteplování, co prdí krávy a kdy bude konec světa?

Konec světa se konat nebude. Přestože krávy prdí ostošest, planeta se otepluje a Al Gore straší ... aneb jak jsem změnil názor na globální klima.

23.10.2009 v 19:40 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2596x | Diskuse| Ostatní

Milan Brlík

To je absurdní! (Situace koní ve vybraných krajinách)

Úvodem bych chtěl prohlásit, že nemám ke koním kladný vztah a za objekt studia při seminární práci z Geografie zemědělství jsem si je vybral proto, abych k nim cestu nalezl. Věc se má asi následovně. V Kolumbii a v Kazachstánu se v současné době rozmáhá chov koní.

1.10.2009 v 17:33 | Karma: 5,41 | Přečteno: 961x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Brlík

Urbanovy nové šaty

Investice do domácí ekonomiky v době krize není špatný nápad - to vám, pane Urban, nikdo nebere. Člověk sice sem tam zaslechne hlasy o tom, že další zadlužování nás prý za pár let uvrhne do krize ještě větší - tito lidé však většinou chápou státní rozpočty jen skrze absolutní čísla na papíře a ne skrze reálné počiny, tj. co se za půjčené peníze pořídí. V současné době probíhá spousta investičních projektů,které ekonomice opravdu pomohou. Ne však šrotovné. Šrotovné jsou spíše takové císařovy nové šaty, po kterých zbydou jen dluhy a oči pro pláč.

8.9.2009 v 15:02 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Klausovy žárovky

Snaha Václava Klause vyčlenit se za každou cenu, strhávat na sebe pozornost a bezhlavě kritizovat všechno okolo nabrala nový rozměr.

1.9.2009 v 16:02 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Vulgarizace společnosti a lidská povaha: Hrozí nám zánik?

Česká společnost se vulgarizuje. Mám kamaráda Petra, který vystudoval historii a latinu a rád o sobě říká, že je apokalyptickým věštcem; často srovnává úpadek Římské říše s dnešním stavem západní civilizace. Přestože jeho názory spíše nesdílím, musím mu dát za pravdu, že k určité formě úpadku společnosti dochází.

13.8.2009 v 17:23 | Karma: 17,40 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Milan Brlík

Nejen o státních maturitách aneb proč je školství tam, kde je

Ve školství je málo peněz. Pokud je někde málo peněz, odcházejí schopní lidé. Pokud odněkud odejdou schopní lidé, stav se nadále zhoršuje. Spirálovitě. Exponenciálně. Trend zhoršování kvality výuky je geograficky nevyvážený. Vesnice trpí mnohem více, než města.

15.6.2009 v 15:21 | Karma: 41,92 | Přečteno: 6304x | Diskuse| Společnost

Milan Brlík

ČSSD potřebuje prohrát. Kvůli sobě a kvůli demokracii.

Jak to tak vypadá, ČSSD si svým papalášským vystupováním, bezbřehým populismem a do očí bijící touhou po moci pomaličku, alespoň na nějaký čas, dláždí cestu do propadliště politických dějin.

5.6.2009 v 9:01 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Paroubek jako ikona generačního střetu

Mládí zápasí se stářím o místo na slunci. Paroubek se stal ikonou generačního střetu.

29.5.2009 v 12:00 | Karma: 46,78 | Přečteno: 10669x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Blog je mazaný zevl

Blog je fakt mazaný zevl.

24.5.2009 v 11:08 | Karma: 23,46 | Přečteno: 2086x | Diskuse| Společnost

Milan Brlík

Kde začíná zlodějina, aneb Londýnské Soho

Legální krádeže v Soho ...

6.4.2009 v 14:29 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Cestování

Milan Brlík

Vivat USA! Topolánka vyhostit z Evropy!

To jsme to dopracovali ...

30.3.2009 v 14:47 | Karma: 26,38 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Lásko, nechám Tě zrát a odpočívat

9.3.2009 v 1:53 | Karma: 9,92 | Přečteno: 724x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Brlík

Klaus nad Grónskem

Pan Klaus se při přeletu nad zimním Grónskem zamýšlí nad relevancí teorie o globálním oteplování.

6.3.2009 v 14:36 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Zpolitizované globální oteplování

Někteří odpůrci globálního oteplování vehementně odmítají jakoukoliv debatu, zastánci pak v globálním oteplování vidí příležitost, jak sjednotit celý svět pod vlajkou boje proti zlému uhlíku. Odpůrci se většinou staví za pravicové entity jako například americké Republikány či českého Klause, vyznavači pak tíhnou k socialistickým až anarchistickým názorovým proudům a v globálním oteplování spatřují příležitost pro nastolení jakéhosi globálního Slunečního státu.

4.3.2009 v 19:57 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2206x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.